Over Suus

Suus is Suzet van Vucht

“Toen ik een aantal jaar geleden mijn vader vertelde dat ik organizer zou gaan worden, zei hij: ach Suus dat ben je je hele leven toch al! En dat klopt! Regelen en organiseren zit mij in het bloed.”

Inmiddels draait Suus De Ruimtemaker al ruim 15 jaar en kan Suus haar organisatie- en regeltalent inzetten om te doen wat zij het liefste doet: klanten helpen om ruimte en rust te scheppen in huis en hoofd.

Lees het interview met In de buurt

Suus de Ruimtemaker ging langs bij redacteur Lotte: ‘Opruimen zorgt voor ruimte in je hoofd’

De bel gaat. Haastig zet ik mijn koffiekopje in de vaatwasser en gooi snel wat rondslingerende post in een rommellade. Op weg naar de voordeur struikel ik over een kattenspeeltje. ‘Oh, come on‘, denk ik hardop, terwijl ik het ding verstop.
Ik doe open en zie een vrolijke dame staan, bepakt met een bananendoos, drie opbergmanden en een kinderkapstok. Het is Suus de Ruimtemaker!

Gewoon beginnen

Suus gaat het liefst eerst één op één in gesprek: “Ik begin met luisteren en vraag wat er wel of niet goed loopt. Dan wil ik weten hoe het gezin in elkaar zit en wat je hobby’s zijn. Vervolgens lopen we een rondje door het hele huis zodat ik precies weet waar de kasten staan en hoe groot het precies is. Ik laat mensen ook altijd elke ruimte benoemen. Bij de een is iets het ‘kleine kamertje’, of de ‘studiekamer’. Zo zorg ik dat we een beetje dezelfde taal spreken.”

De ene keer pakt ze de zolder aan en de andere keer de kinderkamer. “Soms kan het handig zijn om de ruimte helemaal leeg te halen. Het is altijd een kwestie van ‘gewoon beginnen’. Daar lopen veel mensen tegenaan. Ze maken het opruimen te groot waardoor ze het uitstellen.”

Spullen een eigen plek geven

In mijn huis zijn de kasten tussen de woonkamer en studiehoek erg rommelig. Suus neemt als voorbeeld de stapels met bord- en kaartspellen: “We beginnen met het uitzoeken van de spellen, en kijken dan of we dingen weg kunnen doen. Vervolgens kiezen we een bestemming. We kijken samen naar wat de beste en meest logische plek is waar we de spellen op kunnen ruimen. Dan bergen we het op en dit is belangrijk: we duiden die plek. Dít is nu de spellenplek. Het allermoeilijkste is de laatste stap, namelijk het handhaven!”

Boeken ordenen op kleur

Ook voor de boekenkast heeft Suus een oplossing: “Je kan de boeken op thema en onderwerp laten staan, maar orden ze dan bijvoorbeeld op kleur per plank. Dat ziet er een stuk rustiger uit!” De open kast in de kamer moet ik een naam geven. Voor de rommeldingen, zoals sleutels en zonnebrillen, zoeken we een nieuwe, vaste plek.

“Ik adviseer ook om ieder gezinslid een eigen lade te geven. Wanneer er dan iets rondslingert, gooi je die gemakkelijk daarin. Zo ben je nooit iets kwijt”, legt Suus uit.

Opruimen is populair

Opruimen is door programma’s zoals dat van Marie Kondo nu extra populair. “Ik merk dat er minder gêne is. In het verleden durfden mensen er niet over te praten.”

“Ik steek, samen met de bewoner, écht de handen uit de mouwen.”

Toch pakt Suus het proces net even anders aan: “Ik zie Marie Kondo nooit zelf helpen. Dat doe ik wel. Ik steek, samen met de bewoner, écht de handen uit de mouwen. Dat inspireert mensen en dan denken ze: ‘Oh, het valt eigenlijk best mee.’ Je leert elkaar ook beter kennen. We maken er een gezellig ochtend van!” Als het nodig is, rijdt Suus na haar afspraak langs de textiel- of glasbak. “Dan is het lekker weg.”

Succesverhalen heeft de opruimgoeroe genoeg: “Ik kwam een keer bij een vrouw alleen in een groot huis. Ze wilde een kantoor aan huis maken maar ze dacht dat het niet kon omdat ze geen plek had. Ze had het plan om een architect in te schakelen voor een aanbouw. Maar toen we begonnen met opruimen, kwam er zó veel ruimte vrij dat die aanbouw helemaal niet meer nodig was!”

Een kapstok op de kinderkamer

Sommige dingen blijven Suus verbazen: “Zo roepen ouders vaak: ‘Mijn kind is een sloddervos!’ En dan kom ik op de kinderkamer en dan snap ik het wel: er is geen prullenbak, geen wasmandje en geen kapstok. Die drie dingen op een kinderkamer zijn zo belangrijk. Opruimen moet je leren.”

“Maak de opruimklus niet te groot en hak het in stukjes”, legt Suus uit. “Neem bijvoorbeeld twee keer per week, maximaal een uur, om met de hele familie echt alleen maar op te ruimen.”

Verzamelaars

Regelmatig wordt ze onder meer via de gemeente ingeschakeld om langs te komen bij mensen die vastlopen in rommel in huis, administratie of planning: “Ik kom wel eens in huizen waar je niet naar binnen kan van bijvoorbeeld verzamelaars of hoarders die alles bewaren. Ik ga een half jaar lang elke week langs. Tijdens het kennismaken vraag ik ook hoe een week eruitziet en dan kijken we waar in de agenda tijd is om op te ruimen. Het doel is om het uiteindelijk zelf te kunnen.”

Ze lijkt soms wel een psycholoog, merk ik op. “Nee nee”, zegt Suus lachend. “Ik heb geen achtergrond in de psychologie. Ik heb een luisterend oor en veel geduld. Ik heb geen oordeel en ben gewoon heel oplossingsgericht ingesteld!”

Wil je samen met Suus de Ruimtemaker aan de slag in huis? Ze komt altijd gratis langs voor een kennismakingsgesprek.

Wat mensen zeggen over Suus

Geweldig om samen met Suus aan de opruimklus te beginnen. Het gaf mij structuur en hield me gefocust. Kamer voor kamer werd aangepakt. Ik vond het fijn dat de spullen die ik weg wilde doen ook direct het huis uitgingen en werden afgevoerd

Trees

ZZP-er Leon: Ik heb wel de creativiteit voor mijn bedrijf, maar de papieren waren altijd zoek en ik kreeg regelmatig aanmaningen. Suus De Ruimtemaker heeft samen met mij een goed werkbaar systeem bedacht, helemaal op maat en dit werkt super!

Leon

Met de helpende hand van Suus en wat goede huiswerkopdrachten is er weer overzicht gekomen. Ik heb van een aantal zaken langzaam afscheid genomen. Soms met wat pijn, maar we hebben er foto’s van gemaakt en dat voelt prima. Ik ben tevredener geworden en zie nu dat het hebben van minder spullen, mijn leven lichter maakt.

Jane